ontwerpen van onderhoudbare software
Over deze microcredential

Bij het ontwerpen en maken van software is het niet alleen van belang dat het programma doet wat ervan verwacht wordt, maar ook dat het gemakkelijk moet zijn om aanpassingen te maken zonder dat het programma omvalt. 

In de module ‘Ontwerpen van onderhoudbare software’ leer je hoe je een robuuste en onderhoudsvriendelijke applicatie ontwerpt en bouwt. Je leert hoe je goede use-cases maakt, hoe je applicaties ontwerpt en documenteert met de modelleertaal UML, hoe je ‘schone’ code schrijft en je leert werken met design patterns. Het kunnen toepassen van deze technieken is van cruciaal belang voor het worden van een goede software developer.

In het kort

Taal onderwijs

Studielast

Indicatief EQF

Locatie

Nederlands

3 ECTS

EQF 5

HvA – Hilversum

Leeruitkomst

Wat ga je leren? 

  • Je modelleert statische en dynamische aspecten van willekeurige probleemdomeinen en documenteert ze in de vorm van UML diagrammen. Je beheerst in ieder geval de Klassen diagrammen, sequence diagrammen, use-case diagrammen en state diagrammen.
  • Je legt de functionaliteit van een gewenst systeem vast in de vorm van user-stories en vertaalt ze naar use-case scenario’s.
  • Je vertaalt klassen diagrammen en sequence diagrammen naar broncode en vice versa.
  • Je beargumenteert en analyseert wat goed onderhoudbare software is op basis van geldende richtlijnen voor goed onderhoudbare software.
  • Je refactort bestaande software om de onderhoudbaarheid ervan te verbeteren.
  • Je gebruikt tools om de kwaliteit van software te analyseren en te verbeteren.
  • Je identificeert design patterns en beargumenteert het nut ervan op basis van de achterliggende ontwerpprincipes voor goed onderhoudbare software.
  • Je herkent voor een breed scala aan design patterns wanneer ze nuttig zijn en past ze toe (implementeren). Dit geldt voor minimaal de volgende design patterns: Strategy, Observer, Singleton, Command, Abstract Factory, Decorator.
  • Je leert zelfstandig (andere) bestaande design patterns en past ze toe.
  • Je onderzoekt en beschrijft zelf een design pattern naar keuze.

Wanneer behaal je de microcredential? 

Je toont aan de hand van te maken opdrachten aan dat je in voldoende mate voldoet aan de leeruitkomsten.

Aan de slag!

Om straks de microcredentials te kunnen ontvangen en bewaren heb je een eduID nodig. Dat is een digitale identiteit: een veilige digitale omgeving die losstaat van je onderwijsinstelling en levenslang bruikbaar is. eduID is betrouwbaar en je hebt altijd de controle over je gegevens en met wie je ze deelt. Je kunt alvast een eduID aanmaken, of wachten tot je je eerste microcredential hebt verdient.