Business & Data Analytics

In de omscholing Business & Data Analytics focus je je op het verbeteren van bedrijfsprocessen. Je zorgt ervoor dat je nieuwe inzichten boven tafel krijgt. Die inzichten baseer je op interne en externe data. En daarbij maak je gebruik van tools voor proces- en data-analyse. Het is je doel de prestatie van de organisatie te verbeteren.

Als Business & Data Analytics Specialist los je dus bedrijfsvraagstukken op. Vanuit de data-analyse krijg je inzichten. En op basis daarvan maak je vraagstukken en oplossingen zichtbaar. Die vraagstukken analyseer je. En je beantwoordt ze met oplossingen. Dit doe je met je vaardigheden en kennis die je hebt geleerd over bedrijfskunde en informatica.

In het kort

Omscholing

Wat

Duur

Kosten

Start

Locatie

Business & Data Analytics

Omscholing op HBO niveau met baangarantie

11 maanden

€1000,- 

3 keer per jaar (april en augustus en september)

Hilversum en Eindhoven

0 +
Geslaagde cursisten
0 +
Deelnemende werkgevers
0 %
Slagingspercentage
0 %
van de cursisten is vrouw

Curriculum

De omscholing Business & Data Analytics bestaat uit de volgende drie gedeeltes.

 1. Introductie.
  Je krijgt een introductie in de bedrijfskunde en IT. Dit is de basis voor de rest van de opleiding.
 2. Kernfase.
  In de kernfase leer je alles over business analyse en data-analyse.
 3. Eindfase.
  In de eindfase word je opgeleid in de analytics. Je houdt je bezig met Big Data en data science principes.

Het curriculum bestaat uit modules die ingaan op bedrijfskunde en informatica. Onderwerpen die bijvoorbeeld aan bod komen, zijn: bedrijfsprocessen, data warehousing, business intelligence, SQL en NoSQL Databases, visualisatie.

De omscholing Business & Data Analytics bestaat uit twee semesters.

 • Semester één. In de eerste vijf maanden krijg je vakinhoudelijke thema’s. Je krijgt kennis over IT. En daarna krijg je specifieke kennis die nodig is om de functie van Business & Data Analytics Specialist goed uit te kunnen oefenen. Verder bestaat het curriculum uit projecten. In die projecten pas je het geleerde toe in een gesimuleerde praktijkomgeving.
 • Semester twee. In de volgende zes maanden werk je fulltime bij de werkgever. In vier avondsessies met actuele thema’s kom je terug naar de hogeschool. Daar heb je intervisie met je medecursisten. En je krijgt inhoudelijke verdieping.

OVERZICHT VAN HET PROGRAMMA

De omscholing is ingedeeld in drie leerlijnen. Die leerlijnen zijn: vakinhoud (modules), persoonlijke vaardigheden en projecten. Het curriculum bestaat uit 2240 studie-uren. Deze studie-uren worden verdeeld over de elf maanden van de opleiding.

WERKVORMEN

De omscholing maakt gebruik van verschillende werkvormen. Je kunt hierbij denken aan:

 • colleges
 • coaching
 • casuïstiek
 • individuele en groepsopdrachten
 • presentaties van opdrachtuitwerkingen
 • intervisiebijeenkomsten.

Deelnemende werkgevers

Vanaf dag 1 zat ik juichend achter mijn laptop

‘Vanaf dag 1 zat ik juichend achter mijn laptop’

Marianne Hoornenborg, Java Developer KvK

‘Nadat ik een oud-cursist van Make IT Work had gesproken, durfde ik de sprong te wagen. Vanaf dag 1 zat ik juichend achter mijn laptop. In de schoolbanken leer je de basics, het hele domein van ontwikkelwerk komt pas daarna in zicht. Door mijn vorige carrière als communicatieadviseur wordt er soms aan mij getrokken om een rol op het snijvlak van business en IT in te vullen, maar voorlopig ben ik verslingerd aan het programmeren. En ik probeer de IT een beetje te demythologiseren. We moeten eens af van het fabeltje dat vrouwen niet technisch genoeg zijn om software te ontwikkelen.’