Ontwikkelen van webapplicaties backend
Over deze microcredential

In de module ‘Ontwikkelen van webapplicaties – Backend’ leer je hoe je een gelaagde webapplicatie kunt bouwen met backend-componenten op basis van standaarden, frameworks en tools die veel voorkomen in de branche. De nadruk in deze module ligt op het implementeren van de backend.

Je leert hoe je de bedrijfsfunctionaliteit aanbiedt via een beveiligde RESTFul API, en hoe je omgaat met persistentie van data. Voor het persisteren van data gebruik je veelgebruikte object relational mapping-technieken. Bij het ontwikkelen hoort ook het testen of onderdelen naar behoren werken. Je gaat daarom unit- en integratietesten gebruiken om de correcte werking van componenten te verifiëren. Je levert aan het eind van de module een werkende, complexe backend op.

In het kort

Taal onderwijs

Studielast

Indicatief EQF

Locatie

Nederlands

12 ECTS

EQF 5

HvA – Hilversum

Leeruitkomst

Wat ga je leren? 
  • Je licht de gelaagde, logische architectuur toe van het ontwerp van een webapplicatie. Je licht de werking van de afzonderlijke onderdelen en samenhang tussen de onderdelen toe.
  • Je ontwerpt en implementeert beveiligingsmechanismen voor authenticatie en autorisatie in een webapplicatie.
  • Je ontwerpt en implementeert een backend in de vorm van een RESTFul-API Façade waarbij gebruik wordt gemaakt van een framework voor het ontwikkelen van webapplicaties.
  • Je ontwerpt en implementeert de persistentielaag in de backend van een webapplicatie. Deze persistentielaag maakt gebruik van een database-syteem. Er wordt gebruik gemaakt van een ORM om de gegevens tussen de applicatie en database uit te wisselen. Het ORM wordt gebruikt voor meerdere één-op-veel- en meerdere veel-op-veel-relaties.
  • Je ontwerpt en gebruikt unit- en integratietesten om de correcte werking van backend-componenten te verifiëren.
Wanneer behaal je de microcredential? 

Je levert een werkend programma en documentatie op waaruit blijkt dat de leeruitkomsten met voldoende resultaat behaald zijn.

Aan de slag!

Om straks de microcredentials te kunnen ontvangen en bewaren heb je een eduID nodig. Dat is een digitale identiteit: een veilige digitale omgeving die losstaat van je onderwijsinstelling en levenslang bruikbaar is. eduID is betrouwbaar en je hebt altijd de controle over je gegevens en met wie je ze deelt. Je kunt alvast een eduID aanmaken, of wachten tot je je eerste microcredential hebt verdient.