omscholing CyberSecurity

DDOS, ransomware, phishing… Bijna dagelijks komen er nieuwsberichten uit over cyberincidenten bij organisaties. Met als gevolg dat systemen niet meer werken, veel geld betaald moet worden, de organisatie reputatieschade oploopt of het ergst van al, dat vertrouwelijke data van klanten op straat ligt. Er is dan ook steeds meer vraag naar cybersecurity specialisten die organisaties kunnen helpen. 

 

Als cybersecurity specialist draag jij de verantwoordelijkheid voor het voorkomen dat systemen uitvallen of gehackt worden. Binnen onze opleiding krijg je in 5 maanden een breed beeld van cybersecurity. Je leert technisch te werken, door websites te hacken of virussen te identificeren, maar je leert ook de menselijke kant, hoe train je werkgevers om cyber-veilig te werken? En wat zegt de wetgeving over cyberveiligheid? 

In het kort

Omscholing

Niveau

Duur

Kosten

Start

Locatie

Cybersecurity

mbo, hbo, wo

5 maanden

€1000,- 

2 keer per jaar

HvA – Hilversum

profiel cybersecurity

Cybersecurity is een kat en muisspel. Aanvallers vinden nieuwe manieren om in te breken en de cyber professional moet deze lekken weer dichten. Het is dus belangrijk dat je het leuk vindt om altijd te blijven leren en dat je een nieuwsgierige aard hebt, die het leuk vindt om dingen uit te proberen. Je moet niet bang zijn om out-of-the-box te denken, dat doen hackers ten slotte ook. Je moet sterk in je schoenen kunnen staan. Vaak kosten security implementaties geld en tijd, jij zal iedereen moeten overtuigen dat dit toch noodzakelijk is. Je moet uitgaan van het slechte in mensen, hoe kan iemand hier misbruik van maken?

Functies waarvoor cursisten worden opgeleid zijn onder andere:

 • Incident Responder, wanneer een incident heeft plaatsgevonden ben jij degene die wordt ingeschakeld. Jij achterhaald wat er is gebeurd.
 • Penetration Tester (= Ethisch Hacker), een organisatie heeft een systeem gemaakt, ze vragen jou om te proberen het te hacken. 
 • Threat Intelligence Specialist, dit vakgebied is dynamisch, dagelijks worden nieuwe kwetsbaarheden ontdekt. Als Threat Intelligence specialist ben jij je bewust van welke kwetsbaarheden er allemaal zijn en hoe een organisatie zich hiertegen weert. 
 • Cybersecurity Implementer, een organisatie wilt een nieuw systeem bouwen en vraagt jou om te zorgen dat het systeem veilig is. Jij weet welke maatregelen er genomen moeten worden. 
 • Cybersecurity docent, je vindt het leuk om alle opgedane kennis te delen. Je wilt zelf door blijven leren en bijdragen aan het tekort aan cybersecurity specialisten.
 

 

LESVORMEN

Tijdens de opleiding is het belangrijk dat je alle lesdagen fysiek aanwezig bent op locatie. Een lesdag ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

 • 9:00-11:00: college over het thema van de dag, tussendoor veel tijd voor vragen en verhalen om het thema te plaatsen in het werkveld.
 • 11:00-12:00: met elkaar aan de slag met de materie die gegeven is
 • 12:00-13:00: lunchpauze
 • 13:00-14:00: college met verdiepende theorie en introductie van een casus
 • 14:00-16:00: in teams aan de slag met de casus 
 • 16:00-17:00: de teams presenteren de uitwerking van de casus en ontvangen feedback

De lessen zijn altijd zeer interactief. We streven ernaar om vier dagen in de week les te geven en één dag in de week voor zelfstudie vrij te houden. Op de zelfstudiedag is het niet verplicht om naar locatie te komen. Wegens roostering kunnen wij niet elke week een zelfstudiedag garanderen.

OVERZICHT VAN HET PROGRAMMA

In de eerste weken leer je de basis van het vakgebied. Met onder andere; programmeren, databases, operating systems en netwerken. In de verdiepingsfase komt een breed scala aan onderwerpen terug. Een aantal voorbeelden zijn:

·      Cloud & Security: veel organisaties slaan data op in ‘de cloud’ (lees: het internet), maar hoe zorg je ervoor dat deze data veilig blijft?

·      Cryptografie: een fundament in de cybersecurity is het ‘versleutelen’ van data. Ofwel, een algoritme die ervoor zorgt dat data alleen leesbaar is voor degene voor wie het bedoeld is. Maar hoe werkt dat precies?

·      Cyber Threat Intelligence: welke kwetsbaarheden moet je rekening mee houden als securityspecialist? En hoe blijf je in de toekomst op de hoogte van nieuwe kwetsbaarheden?

·      Malware Analysis: hoe werken virussen en andere stukken malware? En hoe kan je herkennen wat malware is, zonder ermee geïnfecteerd te raken.

·      Internet of Things: alle apparaten hangen tegenwoordig aan het internet (denk aan een deurbel, wasmachine, verwarming, tandenborstel, etc.), maar al deze apparaten kunnen ook weer een ingang vormen voor hackers om binnen te komen. Hoe beveilig je jezelf daartegen?

·      Identity & Access Management: grote organisaties hebben heel veel verschillende systemen en data. Hoe zorg je dat het personeel alleen toegang heeft tot de data die ze feitelijk nodig hebben? 

·      Ethisch Hacken: dit is het eindproject waarin je alles wat je geleerd hebt toepast. Hoe kan je een website pentesten en welke adviezen kan je geven aan de organisatie om hem beter te beveiligen?

Naast de vakken zijn er ook nog gastcolleges en een bedrijfsbezoek bij de cyber beveiligings-afdeling van een telecommunicatiebedrijf.

 

Deelnemende werkgevers

Hugo Kooi-DevOps Engineer2

‘Als je van technologie houdt, bereid bent hard te werken en te leren en de uitdaging aandurft, moet je het gewoon doen!’

Hugo Kooi, DevOps Engineer

‘Make IT Work bood me niet alleen de gelegenheid om te gaan werken bij een leuke werkgever, maar ook de mogelijkheid om eindelijk iets te doen met mijn affiniteit voor IT en zo mijn carrière een nieuwe richting te geven. Het programma hielp me niet alleen technische vaardigheden te ontwikkelen: ik leerde ook mijn capaciteit om effectief samen te werken te verbeteren. Als je van technologie houdt, bereid bent hard te werken en te leren en de uitdaging aandurft, moet je het gewoon doen. Make IT Work heeft absoluut een enorme, positieve verandering in mijn leven teweeggebracht.’