Skip to content

Actueel

AG Connect - Hoe groot is je kans op werk als ICT-omscholer?

Wie zich laat omscholen, doet dat logischerwijs in de hoop een nieuwe baan te vinden. De ICT-sector lijkt dan een uitstekende keuze: er is werk in overvloed en het aantal openstaande vacatures blijft maar toenemen. Maar is het wel zo makkelijk om als zij-instromer in deze sector aan het werk te komen?

“Er is op zich heel veel vraag naar IT’ers en weinig aanbod”, vertelt Marieke Duijndam, landelijk adviseur werkgeversdiensten voor de sector ICT bij het UWV. Toch merkt zij – evenals haar collega’s in de vier grote steden en Eindhoven – dat het voor zij-instromers lastig kan zijn om aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt. De coronacrisis helpt daar niet bij: “Voor corona merkte ik dat de markt aan het kantelen was richting een positieve vibe voor instromers. Maar door corona zijn we weer terug bij af, signaleren we.”

Zeker mensen die nog geen netwerk hebben binnen de sector kunnen moeite hebben om na het omscholingstraject aan het werk te komen. De kans op werk wordt echter een stuk groter als iemand wél een ingang heeft, ziet Jelmer Schreuder, arbeidsmarktexpert bij brancheorganisatie NLdigital. Daarom is het volgens hem belangrijk om goed te kijken naar hoe een omscholingsprogramma te werk gaat. Er zijn bijvoorbeeld programma’s waarbij deelnemers vooraf al aan een werkgever gekoppeld worden. “Dan is het minder een cursus, maar echt een traject naar werk. Daar krijgen we hele enthousiaste reacties op. Die mensen landen echt beter.”

Grote verschillen per traject

Dit is bijvoorbeeld hoe Make IT Work te werk gaat. “Daar gaat een zwaar selectietraject aan vooraf, waardoor deelnemers zo goed voorbereid naar werkgevers gaan dat ze daar prima inzetbaar zijn”, vertelt Baukje Siebrecht, projectmanager bij Make IT Work. Deelnemers krijgen bijvoorbeeld informatiesessies over het omscholingsprogramma, voorbereidingsdagen en hulp bij het opzetten van een pitch. “Ze komen zo gebriefd en voorbereid bij die werkgevers aan, zodat de match gemakkelijker te maken is. Volgens mij maakt het met zulke voorbereiding weinig uit of je zij-instromer bent of niet.”

Er moeten echter wel voldoende werkgevers zijn om die omscholers aan te koppelen. Maar volgens Siebrecht is dat geen probleem. “Toen corona net uitbrak maakten bedrijven misschien een paar maanden wat pas op de plaats. Maar na de zomer liepen wij daar niet meer tegenaan. In april starten we weer met nieuwe klassen en we hebben meer dan voldoende werkgevers die daarop zijn aangehaakt.”

Bij de Winc Academy worden deelnemers niet vooraf gekoppeld, maar volgens medeoprichter Carla Snepvangers komen de meeste deelnemers uiteindelijk wel goed terecht. “Het is voor omscholers wel lastiger om aan het werk te komen dan wanneer je van het hbo komt. Dat snap ik deels ook wel: het hbo is een paar jaar, een omscholingstraject een paar maanden. Dus het is logisch dat je anders ontwikkeld bent. Maar wij zien dat het uiteindelijk wel lukt.”

Positieve meenemen

Volgens Schreuder kan het ook lastiger zijn voor zij-instromers om werk te vinden omdat bepaalde functies niet voor hen geschikt zijn. “Een deel van de tekorten op de IT-markt komt uit hele specialistische beroepen. Voor beroepen die echt moeilijk vervulbaar zijn, heb je vaak een zware opleiding en jaren ervaring voor nodig. Dat is lastiger met omscholers.”

En ook de omvang van een bedrijf speelt een rol, vertelt recruiter Giorgia Rossini van Studocu. “Er zijn bedrijven die tijd en middelen hebben om iemand te trainen, zodat ze op het goede niveau komen. Maar kleine bedrijven hebben dat niet altijd. Soms zoek je dus echt specifiek naar iemand die direct van start kan.”

Duijndam meent echter dat er ook beter gekeken kan worden naar wat er wél mogelijk is. Zo kan  gekeken worden naar een andere werk- of taakverdeling, waarbij een junior in ieder geval een deel van het werk over kan nemen. “Een ander aandachtspunt is anders durven kijken naar vaardigheden. Wat neemt iemand mee? Wat heeft iemand qua technische vaardigheden nog nodig om op een goed niveau te komen? Je moet echt anders naar die arbeidsmarkt durven te kijken als werkgever. Anders houdt je de krapte zelf ook in stand.”

Volgens Snepvangers hebben bedrijven echter ook gewoon wat meer tijd nodig. “Ik denk dat men in Nederland moet wennen aan dat er een hele gemotiveerde groep omscholers aan de poort staat”, vertelt ze. Bovendien ziet ze een heel duidelijk voordeel aan omscholers: “Ze hebben al werkervaring. Mensen die net van school komen moeten nog leren werken, omscholers kunnen dat al. Dat zien bedrijven. Je krijgt een ervaren pakketje binnen, alleen ligt de ervaring op andere terreinen dan IT zelf.”

Stappen voor omscholers

Rossini is het met Snepvangers eens dat omscholers als voordeel hebben dat ze al werkervaring hebben opgedaan. “Ze moeten echt duidelijk op hun CV aangeven welke vaardigheden ze mee kunnen nemen. Dus: dit is wat ik vroeger deed, dit is waarom ik ben omgeschoold en dit is wat ik al kan”, adviseert ze. “Als recruiter kijk ik ongeveer tien seconden naar een CV, dus je moet echt heel duidelijk zijn.”

Daarnaast adviseert Rossini om veel te netwerken, bijvoorbeeld op LinkedIn. “Praat met mensen. En als je een tijdje geen werk kunt vinden, ga dan niet niks zitten doen. Er zit veel waarde in het doen van projecten: die kun je later aan beoogde werkgevers laten zien.”

Ook kan het verstandig zijn om naar werk te zoeken in de branche waar je vandaan komt, meent Snepvangers. “Het helpt heel erg als je al in een bepaald domein werkzaam bent geweest. Iemand die bijvoorbeeld in de autobranche werkte, heeft zich laten omscholen en kwam in diezelfde branche snel weer aan het werk, maar dan als developer. We adviseren mensen dus echt om te zoeken binnen de branche waar je al in zat.”

Lees het artikel hier op de site van AG Connect.