Skip to content

Kick-off | Software Engineering cohort 16 | 7 april 2025

Omscholingstraject Make IT Work Software Engineering

De eerstvolgende klas Software Engineering start op 7 april 2025. Make IT Work maakt het voor mensen met hbo werk- en denkniveau, zonder specifieke IT-achtergrond, mogelijk zich te laten omscholen naar een IT-functie op hbo-niveau én direct in een baan van start te gaan.

Ben jij op zoek naar mogelijkheden om je te laten omscholen naar de IT, mét baangarantie? Droom jij van een baan als software engineer/software developer maar beschik je niet over de juiste vooropleiding? Beschik je echter wel over een sterke intrinsieke motivatie en een flinke dosis doorzettingsvermogen? Wellicht is omscholing door middel van het unieke opleidingstraject van Make IT Work wel iets voor jou!

  
Inhoud

Make IT Work is een kwalitatief en duurzaam omscholingstraject mét baangarantie. Uniek omdat we als hogeschool geen winstoogmerk hebben en kwalitatief onderwijs op hbo-niveau bieden. Dit traject maakt het voor jou, als mbo-, hbo- of wo opgeleide persoon zonder specifieke IT-achtergrond, mogelijk je te laten omscholen naar het vakgebied IT én direct in een baan van start te gaan bij één van de aangesloten werkgevers in Noord-Nederland. Op dit moment bieden we in Noord-Nederland twee verschillende omscholingsrichtingen aan: Functioneel Beheer en Software Engineering. Meer informatie over Functioneel Beheer.

De omscholing Software Engineering duurt in totaal 11 maanden. Na een succesvolle afronding van de eerste ruim 5 maanden  fulltime opleiding start je arbeidsovereenkomst voor minimaal zes maanden bij de werkgever met wie je dus vóór de start van de opleiding al de match hebt gemaakt. Tijdens deze werkperiode word je verder bijgeschoold d.m.v. terugkomavonden. Je rondt het traject na 11 maanden af met een certificaat en een voortvarende start van jouw carrière als software engineer/software developer! De opleiding vindt plaats op de Zernike Campus in Groningen bij de IT Academy Noord-Nederland, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen.  

Omscholingsrichting Software Engineering

De omscholing Software Engineering heeft als doel om jou als cursist comfortabel met het ICT-vakgebied te maken. Na de omscholing start je bij de werkgever op junior-niveau als bijvoorbeeld software engineer, tester of technisch consultant. Je leert programmeren (Java, SQL) in een agile (Scrum) omgeving en toont deze vaardigheden door in een groep een webapplicatie te bouwen (Spring, HTML/CSS, Bootstrap, Javascript). Iedereen moet met de hele stack kunnen werken. Tijdens het project komen ook onderwerp als testing, TDD en CI aan bod. De nadruk ligt op algemene vaardigheden zodat andere talen en technieken na het traject makkelijk op te pakken zijn door jou als junior software engineer. Software Engineering geeft je een goede technische basis van waaruit je verder kunt bouwen.

Na de opleidingsfase van 5 maanden start de arbeidsovereenkomst en ga jij aan de slag bij jouw werkgever op junior-niveau als software engineer, software developer, software tester of it consultant. 

Deelname als kandidaat

Op 7 april 2025 start in Groningen de eerstvolgende klas van de omscholingsrichting Software Engineering. Voorafgaand aan de start van deze klas vindt er een periode van werving- en selectie plaats. Je kunt als cursist deelnemen aan de omscholing als je het assessment op hbo-niveau positief hebt afgerond én een match hebt gemaakt met één van de aangesloten werkgevers. Voordat je enthousiast het assessment gaat maken raden we je aan om je aan te melden voor één van de online informatiesessies die we organiseren.

Informatiesessie bijgewoond en (nog) enthousiast(er) geworden? Dan is het tijd om je aan te melden als kandidaat en het assessment te maken. Het assessment duurt ongeveer 75 minuten en bestaat uit een cognitief deel en een persoonlijkheidsvragenlijst. Kennis van de IT is niet nodig; het assessment is bedoeld om inzicht te geven of Make IT Work de juiste route naar het vakgebied IT voor jou is. Wanneer je het assessment hebt gehaald nodigen we je uit voor een intakegesprek. Van daaruit ontvang je een uitnodiging voor de voorbereidingsdag op 27 januari 2025 en de werkgeversmarkt op 29 januari 2025. De voorbereidingsdag is bedoeld om jou te helpen je zo goed mogelijk voor te bereiden op het ontmoeten van de werkgevers. Deze werkgevers ontmoet je vervolgens op 29 januari 2025 tijdens de werkgeversmarkt. De werkgeversmarkt is het event dat we vanuit de hogeschool organiseren waar je als kandidaat kennis kunt gaan maken met de werkgevers die zich hebben aangemeld voor de betreffende klas. Bij een match ben je verzekerd van een plek in de klas op 7 april 2025 en start jouw omscholing met baangarantie!

Checklist voor een goede start

Omscholen is een hele stap. Het vraagt doorzettingsvermogen en durf van jou als kandidaat, maar ook de bereidheid om dit prioriteit te geven. Steun van je omgeving zodat je hier helemaal voor kunt gaan is noodzakelijk om je succesvol om te scholen en een goede start te maken. Het vraagt wat van je, maar daar staat ook tegenover dat je verzekerd bent van een baan wanneer je start in de klas en de opleiding succesvol afrondt. Ons slagingspercentage is hoog (95%) en daar zijn we trots op. Ons doel is om jou op een succesvolle en comfortabele manier een start te laten maken in het vakgebied IT. Goede voorbereiding is essentieel. Sta daarom stil bij de volgende punten:

  • Beschik ik over hbo werk- en denkniveau?;
  • Beschik ik over kennis van de Nederlandse taal op ten minste niveau B2, liefst C1?;
  • Ben ik fulltime beschikbaar gedurende de omscholing?;
  • Is mijn intrinsieke motivatie sterk? En waar blijkt dat uit?;
  • Wat is mijn beeld bij het vakgebied Software Engineering en wat is mijn verwachting bij het werk dat ik daarbinnen ga doen?
  • Kan ik het financieel dragen om ruim 5 maanden fulltime in opleiding te zitten?
  • Heb ik een informatiesessie van Make IT Work bijgewoond?

Wanneer je stil hebt gestaan bij bovenstaande checklist en erover uit bent dat jouw toekomst in de IT ligt, dan is het tijd om het assessment van Make IT Work te maken! Meld je aan als kandidaat via de onderstaande knop en maak de online assessment. Wij nemen contact met je op voor een intake wanneer je het assessment gehaald hebt.

  
Achtergrond

Make IT Work is een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en wordt daar in de regio sinds 2015 met succes uitgevoerd vanuit opleidingslocatie Hilversum. In Noord-Nederland is de IT Academy Noord-Nederland, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen, uitvoerder van Make IT Work, waarbij het eerste cohort begin 2019 is gestart. Inmiddels zijn er 14 cohorten (klassen) van Make IT Work in Noord-Nederland gestart in de omscholingsrichting Software Engineering. Daarnaast gaat in 2024 de allereerste klas in de nieuwe omscholingsrichting Functioneel Beheer van start.

Kosten

De kosten voor de omscholing worden gedragen vanuit de werkgever en de cursist. Voor het schooljaar 2024-2025 bedragen de werkgeverskosten €7.500,= per cursist. Ook van de cursist wordt een financiële bijdrage gevraagd. We vragen een bijdrage van jou omdat we zeker willen zijn dat jij ook echt serieus aan de slag gaat met je toekomst. Deze bijdrage bedraagt inclusief lesmateriaal €1.000,- (exclusief laptop).   

Referenten 

Startdatum
07 april 2025
Locatie
Zernikeplein 11,
9747 AS
Groningen
Error: the field format must contains "%s" or "%1$s".
Periode
11 maanden (waarvan 5 maanden fulltime onderwijs)