Skip to content

Actueel

Omscholingstraject: Software Engineer

Make IT Work biedt verschillende omscholingstrajecten aan. In de komende nieuwsbrieven zetten we telkens een ander traject in het zonnetje. Vandaag is het de beurt aan ‘Software Engineering’. Make It Work heeft 2 trajecten die je ondersteunen in je omscholing: software engineering en software engineering low-code. Wat kun je als software engineer, wat is het verschil tussen de twee trajecten en waar zou je na het traject terecht kunnen komen? Deze vragen zullen we beantwoorden in dit artikel.  

Software Engineering 

Software engineering is ontstaan in de jaren vijftig, toen de eerste computerprogramma’s werden geschreven. Software engineers zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen, testen en onderhouden van softwaretoepassingen. Een nieuwe trend binnen deze softwaretoepassingen is het gebruik voor Artificial Intelligence.  

De vraag naar goedgeschoolde software engineers blijft groot in een arbeidsmarkt die blijft ontwikkelen. Er is in Nederland een tekort aan IT-specialisten en dus heeft Make IT Work twee omscholingstrajecten die mensen ondersteunen in de stap naar software engineer.  

Als software engineer houd je je bezig met beheren, analyseren, adviseren, ontwerpen en realiseren van softwaresystemen. Bij software kun je denken aan mooie intuïtieve websites, gebruiksvriendelijke apps, backend applicaties en databaseapplicaties. Deelnemers aan het omscholingstraject worden comfortabel in programmeertalen zoals Java, PHP en Mendix.  
Tijdens de ontwikkeling van software systemen is het belangrijk de gebruikerswensen mee te nemen naar een gebruiksvriendelijk eindproduct. In de opleiding wordt er daarom ook aandacht besteed aan het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden om de wensen van de klant te achterhalen.  

De twee trajecten 

Het traject tot software engineer duurt elf maanden, waarbij in de eerste vijf maanden vakinhoudelijke thema’s centraal staan in de vorm van vakken en twee projecten. In de laatste zes maanden gaan de deelnemers fulltime aan de slag bij een werkgever.  

Ondanks dat de twee trajecten veel overlap hebben, zit er verschil tussen het ‘software engineering’ en het ‘software engineering low-code’ traject. Low-code is een vereenvoudigde visuele manier van softwareontwikkeling. Low-code software zorgt voor een kortere ontwikkeltijd en vermindering in afhankelijkheid van software developers en andere specialisten. Dit vertaalt zich in het omscholingstraject naar een ander eindproject voor low-code deelnemers. Verder zijn de trajecten vrijwel identiek.  

Na afloop van het traject 
En dan ben je klaar met het traject Software Engineer. Gefeliciteerd! Meer software engineers om de vraag op te kunnen vullen en dus ook veel baankansen die voor het grijpen liggen. Met het behaalde certificaat kun je aankloppen bij veel bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe IT’ers. Je komt dan in een functie waarbij je nieuwe applicaties helpt te ontwikkelen en testen of juist oude applicaties onderhoudt.  Je kan ook blijven werken bij het bedrijf waarmee je bent gematcht tijdens het Make IT Work omscholingstraject. Dit zijn bedrijven zoals IBM, VGZ, MySolution, de Koninklijke Landmacht of BleuDesk.  

Enthousiast geworden van een omscholing naar software engineer?  https://it-omscholing.nl/kandidaat/het-traject/  

Als bedrijf kun je helpen om via Make IT Work enthousiaste IT-medewerkers op te leiden voor de organisatie. Je ondersteunt potentiële medewerkers die allemaal hoogopgeleid zijn en investeert in een duurzame relatie met deze mogelijke nieuwe collega’s.  

Mee willen werken aan een toekomst met nieuwe IT medewerkers? https://it-omscholing.nl/werkgever/deelnemen/