Skip to content

Actueel

De Waarde van Omscholing 

De laatste paar jaar zijn bij- en omscholing steeds actueler en relevanter geworden. Door de coronapandemie kwamen veel mensen zonder werk te zitten en waren er in verschillende sectoren grote tekorten. Omscholing leek een oplossing. Maar wat is omscholen precies? Wat kan het betekenen voor het individu? En wat is de waarde van omscholing voor de maatschappij? 

 

Wat is omscholing? 

Omscholing is het leren van een ander beroep of vak. Omscholen hoeft echter niet altijd te betekenen dat je iets compleet anders gaat doen. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen van een hobby je beroep te maken. In dat geval heb je al veel vakinhoudelijke kennis, dus is zo’n omscholing minder radicaal.  

Naast omscholing, bestaat er ook bijscholing en nascholing. Bijscholing kun je inzetten om ontbrekende kennis over je vakgebied alsnog aan te leren. Hierbij leer je dus niet iets van een ander vakgebied, maar doe je kennis en vaardigheden op die van pas komen bij je huidige beroep. Nascholing wordt ingezet om kennis over je huidige vakgebied up-to-date te houden. 

Waarom omscholen? 

Er zijn veel redenen voor iemand om zich te laten omscholen. Waar mensen vroeger loyaal bleven en heel lang bij hetzelfde bedrijf bleven werken, is het nu veel meer geaccepteerd om een nieuwe uitdaging op te zoeken.  

Veelvoorkomende redenen voor omscholing zijn: 

  • Meer uitdaging zoeken en uitgekeken zijn op je werk 
  • Een te zware werkdruk ervaren en iets willen doen wat minder energie kost.  
  • Fysiek te zwaar werk doen, wat te veel inspanning vergt om nog jaren vol te houden. Iemand kan dan van een lichamelijk zware baan naar bijvoorbeeld een kantoorbaan omgeschoold worden.  
  • Van je hobby je werk willen maken en daarom laten omscholen.  
  • Door ontslag en meer kans op een baan in een andere sector 

Wat levert het iemand op? 

Er zijn genoeg redenen om je te laten omscholen. Zo kan omscholing naar een kansrijk beroep zorgen voor baangarantie. Ook houdt het je fris en zorgt het ervoor dat je nieuwe dingen gaat leren. Op deze manier kan omscholing weer nieuwe energie geven en nieuwe uitdagingen op je pad brengen.  

Omscholing naar de IT-sector, zoals bij de programma’s van Make IT Work, geeft je daarnaast toegang tot een branche waar veel werkgelegenheid is. De vraag naar IT’ers blijft groeien en dus geeft deze sector veel werkzekerheid.  

Wanneer je kiest voor omscholing om nóg actiever bezig te zijn met een van je passies, levert dit je waarschijnlijk extra werkplezier op. Je wordt er blij van en haalt er veel voldoening uit, omdat het aansluit bij iets waarvoor je intrinsiek gemotiveerd bent.  

De fijnste combinatie is omscholen naar iets waar je plezier uit haalt als waar je zekerheid hebt dat je er straks werk in kunt vinden.  

Waarde van omscholing voor de maatschappij 

Zowel voor het individu is het belangrijk dat iemand zich blijft ontwikkelen, als voor de arbeidsmarkt. Om goed inzetbaar te zijn voor die arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. De arbeidsmarkt verandert continu; waar er vroeger weinig vraag was naar software engineers, is daar nu een tekort aan. Door omscholing kunnen nieuwe werknemers ingezet worden op plekken waar tekorten zijn, zo kunnen meer mensen aan een baan komen en daalt de werkloosheid. 

Het is echter wel belangrijk mensen bewust te maken dat omscholing een optie is, zeker in de sectoren waar automatisering op de loer ligt. Door middel van campagnes, geld en tijd, en een effectief beleid zouden ook deze mensen succesvol kunnen omscholen. Dit levert ook weer economische groei op. 

Omscholing (en bijscholing) helpt leven lang te ontwikkelen.