Skip to content

Actueel

Alumni aan het woord

Inmiddels kent Make IT Work meer dan 1200 alumni, die bijna allemaal nog werkzaam zijn in de IT-sector. In deze rubriek gaan we in gesprek met enkelen van hen om ze te vragen hoe ze terugkijken op hun omscholingstraject.  

Om af te trappen een dubbelinterview met Brenda Godoy (BG), werkzaam als software developer bij de Kamer van Koophandel en Soheil Hasani (SH), die is gestart als .Net-developer bij Nextens. Als alumni software engineering doen ze hun verhaal.  

 

Wat deden jullie voordat jullie de stap zetten naar de IT-sector? 

BG: Ik heb chemische technologie gestudeerd en ben vier jaar geleden naar Nederland gekomen. Het was moeilijk om een baan te vinden in de chemische sector, onder andere door stroperige sollicitatieprocessen. Ik heb daarom toen tijdelijk bij de Media Markt gewerkt, waar ik via mijn baas in contact kwam met Ronald Kleijn (destijds coördinator van Make IT Work). In de tussentijd nam ik deel aan een Arduinoworkshop in Eindhoven; toen ben ik gestart met coderen en kon ik niet meer stoppen. Deze workshop en het feit dat er veel vraag is naar IT-professionals hebben eraan bijgedragen dat ik me daarna heb ingeschreven voor Make IT Work. 

SH: Na een bachelor in electrotechniek gedaan te hebben, had ik de mogelijkheid een master te gaan volgen. Electrotechniek had echter niet mijn volledige interesse en ik wilde iets met IT gaan doen. Aan de cursus Web Design die ik al had gevolgd, heb ik veel plezier beleefd en daar wilde ik dan ook mijn werk van gaan maken; ik vond dat namelijk heel leuk om te doen. 
Via een vriend kwam ik in contact met Make IT Work. Omdat ik op zoek was naar een soort traineeship om mijn skills en vertrouwen te vergroten, was dit een perfecte match. In eerste instantie zag ik mezelf als iemand die met frontend bezig wilde zijn, maar bij Make IT Work heb ik ook backend programmeren geleerd en ben ik dat ook heel leuk gaan vinden. 

Wat heeft het programma voor jullie betekend? 

SH: Door het programma ontwikkel je de skills die door de arbeidsmarkt gevraagd worden. Je moet continu bijblijven met de nieuwste ontwikkelingen en de kennishiaten die ik had werden door Make IT Work opgevuld. Daarnaast gaf het programma me steun: veel bedrijven zoeken meestal naar medewerkers die al een aantal jaren ervaring hebben, maar in dit geval weten ze dat ze nog moeten investeren. Daar staat tegenover dat ze er kwaliteit voor terugkrijgen, omdat we als studenten aan bepaalde eisen moeten voldoen. Het traject heeft me meer vertrouwen gegeven, in mezelf én mijn skills.  

BG: We leven in een dynamische wereld en het is erg gaaf dat je je door Make IT Work daaraan kunt aanpassen. Toen ik 18 jaar was, koos ik voor chemie, maar dat sluit niet meer aan bij wat ik tien jaar later leuk vind. Door het programma leer je veel verschillende dingen, bijvoorbeeld over databases, modelleren en Java. Daarnaast ontwikkel je je soft skills zoals agile werken en samenwerken in teams. Met deze skills kun je direct aan de slag als software engineer en ook tijdens het werk leer je constant nieuwe skills. Het heeft mijn leven 180 graden gedraaid en er ook voor gezorgd dat ik als meer introvert persoon extraverter ben geworden.  

Raden jullie het programma aan?

SH: Ik zou willen dat nog meer mensen kennismaken met Make IT Work. Voor veel mensen zou dit van betekenis kunnen zijn. Je moet er wel zelf veel energie insteken en bijvoorbeeld genoeg zelfstudietijd inplannen, maar het is het absoluut waard. Aan het eind van de vijf maanden studietijd was ik enorm trots op mezelf en ging ik met meer zelfvertrouwen bij Nextens aan de slag.

BG: Je verliest niks door het te proberen. Voordat je met het programma start, kom je in contact met het bedrijf waar je na de vijf opleidingsmaanden gaat werken. Je wordt daarbij beoordeeld op je leergierigheid en leerbereidheid en niet op of je de benodigde skills al bezit. Ik heb er ook vrienden gemaakt en heb nog steeds contact met sommigen van de groep. Wanneer je als volwassene op zoek bent naar een baan in een nieuwe sector, is dit programma geweldig.