Skip to content

Actueel

Ronald Kleijn krijgt erelaureaat van HvA voor Make IT Work

Make IT Work is een vernieuwend concept, dat is overgenomen door andere hogescholen. Zelfs de Europese Commissie noemt het programma een voorbeeld. Oprichter Ronald Kleijn heeft er dan ook alles aan gedaan om dit omscholingsprogramma tot een succes te maken. Daarom, aldus de jury van de HvA, krijgt hij dit jaar het erelaureaat van de hogeschool, als dank voor al zijn inspanningen.

Had je deze prijs zien aankomen?

“Nee, ik wist van niets! Een filmcrew zou langskomen om mij thuis te interviewen over digitalisering, een van de drie D’s , voor de feestelijke jaaropening van de HvA. Dus ik zat klaar, maar toen kreeg ik onverwachts dit erelaureaat ; hartstikke leuk! We hebben het de dag erna gevierd in de vaste ‘bubbel’, mijn familie, met lekker eten, en zo ook een lokaal restaurant gesteund.”

Je zet je al jaren onvermoeibaar in voor Make IT Work. Wat is jouw drijfveer; waar haal jij energie uit?

“Mensen die zich laten omscholen, hebben altijd wat uit te leggen. Je wordt neergezet in een bepaald ‘hoekje’; alsof je eerder niet goed hebt nagedacht, en dan nu maar voor een pragmatische B-keuze gaat. Maar ik zie juist dat mensen die eerder een ander vakgebied hebben gekozen, zoals geschiedenis, dat uit volle overtuiging hebben gedaan. Ze hebben daarvoor gekozen omdat de ínhoud ze interesseert.

En nu ze zich omscholen, doen zij dat opnieuw uit overtuiging: je moet eens weten met hoeveel plezier en overgave ze zich op dit traject storten. Hoe goed ze het doen op de werkvloer. In sommige gevallen worden zij zelfs betere professionals, omdat ze ook ervaring hebben met andere vakgebieden. Dus dat ‘hoekje’ waarin deze mensen zitten, dat vind ik onterecht. Dat kun je zien als een belangrijke drijfveer.”

Make IT Work wordt overal genoemd als voorbeeld. Naast de HvA doen veel bedrijven, gemeenten en steeds meer hogescholen mee. Waarin schuilt eigenlijk het succes?

“Ik ben heel blij dat het zo goed gaat, en dat dit door andere hogescholen gezien wordt. De Vereniging Hogescholen heeft het programma ‘FastSwitch’ opgericht, dat mensen moet helpen om van vakgebied te wisselen, en daar is Make IT Work natuurlijk een goed voorbeeld van.

Maar het verbaast me ook dat we zo uitzonderlijk blijken. Wat ons vooral anders maakt, is dat we geen commercieel belang hebben. De meeste omscholingstrajecten tot IT’er zijn wel commercieel, en dan word je achteraf standaard gedetacheerd bij een bepaald bedrijf, anders is het niet rendabel. Maar die deal is niet altijd in jóuw belang, terwijl je met omscholing wel een grote stap zet.

Bij Make IT Work is de insteek kwaliteit. We verbinden kandidaten al met verschillende werkgevers aan het begin. Deelnemers worden intensief begeleid; er zit een heel traject omheen van werving, selectie en coaching. Zo komen zij er echt achter of het bij hen past, en wat een goede match is.”

Een derde van jullie deelnemers is vrouw, dat is bij andere ICT-opleidingen veel minder. Hoe verklaar je dit?

“Ik denk dat dit totale pakket, met veel coaching, begeleiding en vooraf goede voorlichting, vrouwen aanspreekt. Mijn vrouwelijke collega’s denken tenminste dat het ermee te maken heeft dat vrouwen geneigd zijn om eerst de risico’s te overwegen, voor zij een grote stap zetten. Het is zo minder een gok.”

Je hebt een glazen bokaal gewonnen. Krijg je ook nog een beurs erbij?

“Jaaa, ik word vrijgesteld van werk en krijg doorbetaald tot mijn pensioen! Ik kan met dit erelaureaat echt op mijn lauweren rusten (lacht). Nee, het is vooral een erkenning van mijn werk; en dat is echt erg fijn om zomaar te krijgen.”

Bron: HvA FDMCI