Skip to content

Actueel

Make IT Work leidt IT’ers op voor de Koninklijke Landmacht

Op woensdag 7 juli hebben de Koninklijke Landmacht en Make IT Work een handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. Make IT Work leidt IT’ers op voor het C2-OndersteuningsCommando (C2OstCo). Dit commando is onderdeel van de Koninklijke Landmacht en is verantwoordelijk voor het verzorgen van werkende data-, telecommunicatie- en computernetwerken, hiervoor zijn de komende jaren veel IT’ers nodig.

Om deze vraag naar IT’ers te kunnen vervullen, gaat het C2OstCo de samenwerking aan met Make IT Work. Make IT Work is een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam en maakt het voor hoogopgeleiden mogelijk om zonder specifieke IT-achtergrond zich in vijf maanden te laten omscholen naar een IT-functie op hbo-niveau. Hierna komen de cursisten voor minstens zes maanden in dienst bij één van de aangesloten werkgevers. Inmiddels heeft Make IT Work meer dan 750 cursisten opgeleid.

Samenwerking

Baukje Siebrecht is accountmanager bij Make IT Work en vertelt over de samenwerking met het C2OstCo: ‘Op dit moment volgt al een aantal cursisten de omscholing tot security specialist bij ons. We zijn blij met het vertrouwen van het C2OstCo om meer IT specialisten op te gaan leiden en zijn ontzettend trots op de samenwerking.’ 

Make IT Work heeft op dit moment 4 cursisten in de omscholing Cyber Security zitten. Zij zijn 12 april gestart met de omscholing en worden in 5 maanden klaargestoomd voor het werk bij het C2OstCo. Een van deze cursisten is Wouter Prins. Hij is aanwezig bij de ondertekening en komt vanaf 4 oktober in dienst bij het C2OstCo. 

Wouter (foto): ‘Dan kan ik het vak echt leren en kan men kijken wat goed bij mij past of waar ik tot bloei kan komen. Daarna is het afwachten waar Defensie mij nodig heeft. Voor de opleiding moet je goed gemotiveerd zijn en veel zelfdiscipline hebben. Ten opzichte van de voltijd-studie behandelen we een week leerstof in een halve dag. De druk ligt zó hoog, maar het is echt zó gaaf. Via online research was ik al bij Make IT Work terecht gekomen, cyber security vind ik al langer interessant, en toen het C2OstCo toetrad tot de werkgeverspool viel voor mij alles op zijn plek. Ik had namelijk al twee keer eerder bij Defensie gesolliciteerd. Eerst bij de Luchtmacht, maar dat liep spaak door een aannamestop. Later bij het Korps Mariniers, maar toen werd er een lichamelijke afwijking geconstateerd. Dat is gelukkig inmiddels verholpen. En nu lukt het dus wel. Drie keer is scheepsrecht!’ 

Wouter

Selectieprocedure

Omscholers die aan de slag willen bij het C2OstCo moeten eerst het strenge assessment van Make IT Work met goed gevolg afronden. Het assessment is een goede graadmeter van de slagingskans van het omscholingstraject. Na een zorgvuldige selectieprocedure leiden hbo-docenten van Make IT Work de gemotiveerde kandidaten op tot IT’ers waarna ze met een goede basis aan de slag kunnen bij het C2OstCo.

Ondertekening

De huidige samenwerking werkt goed en is door beide partijen positief ervaren. Dit is op woensdag 7 juli bekrachtigd met een samenwerkingsovereenkomst. Bij de ondertekening zijn Decaan Frank Kresin namens de HvA en Make IT Work, Brigadegeneraal Kees de Rijke (directeur HR) namens de Koninklijke Landmacht en kolonel Erik Buskens namens C2OstCo aanwezig.

Kolonel Erik Buskens: ‘We zijn blij dat we dit kunnen doen. Dit geeft onze eenheid een enorme boost aan vakkennis. Daarnaast draagt het bij om ons personeelstekort in te lopen. En last but not least helpt het in de veranderingen die we ondergaan. Het tempo van de omscholing is hoog. Gekeken wordt welke competenties en vaardigheden een kandidaat al bezit en of hij/zij het leervermogen heeft om in korte tijd een switch te maken. Om dat te kunnen moet je open staan voor verandering, en dat zijn precies de mensen die wij als organisatie nodig hebben. Kortom, een fantastisch initiatief dat smaakt naar meer’

Van links naar rechts: Baukje Siebrecht (accountmanager Make IT Work), majoor Mariska Kroon, kolonel Erik Buskens, Jorien Schreuder (opleidingsmanager HBO-ICT), Ronald Kleijn (projectleider Make IT Work), brigadegeneraal Kees de Rijke, Frank Kresin (decaan faculteit FDMCI).