Omscholingstraject: Software Engineer

Make IT Work biedt verschillende omscholingstrajecten aan. In de komende nieuwsbrieven zetten we telkens een ander traject in het zonnetje. Vandaag is het de beurt aan ‘Software Engineering’. Make It Work heeft 2 trajecten die je ondersteunen in je omscholing: software engineering en software engineering low-code. Wat kun je als software engineer, wat is het verschil tussen de twee trajecten en waar zou je na het traject terecht kunnen komen? Deze vragen zullen we beantwoorden in dit artikel.  

Software Engineering 

Software engineering is ontstaan in de jaren vijftig, toen de eerste computerprogramma’s werden geschreven. Software engineers zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen, testen en onderhouden van softwaretoepassingen. Een nieuwe trend binnen deze softwaretoepassingen is het gebruik voor Artificial Intelligence.  

De vraag naar goedgeschoolde software engineers blijft groot in een arbeidsmarkt die blijft ontwikkelen. Er is in Nederland een tekort aan IT-specialisten en dus heeft Make IT Work twee omscholingstrajecten die mensen ondersteunen in de stap naar software engineer.  

Als software engineer houd je je bezig met beheren, analyseren, adviseren, ontwerpen en realiseren van softwaresystemen. Bij software kun je denken aan mooie intuïtieve websites, gebruiksvriendelijke apps, backend applicaties en databaseapplicaties. Deelnemers aan het omscholingstraject worden comfortabel in programmeertalen zoals Java, PHP en Mendix.  
Tijdens de ontwikkeling van software systemen is het belangrijk de gebruikerswensen mee te nemen naar een gebruiksvriendelijk eindproduct. In de opleiding wordt er daarom ook aandacht besteed aan het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden om de wensen van de klant te achterhalen.  

De twee trajecten 

Het traject tot software engineer duurt elf maanden, waarbij in de eerste vijf maanden vakinhoudelijke thema’s centraal staan in de vorm van vakken en twee projecten. In de laatste zes maanden gaan de deelnemers fulltime aan de slag bij een werkgever.  

Ondanks dat de twee trajecten veel overlap hebben, zit er verschil tussen het ‘software engineering’ en het ‘software engineering low-code’ traject. Low-code is een vereenvoudigde visuele manier van softwareontwikkeling. Low-code software zorgt voor een kortere ontwikkeltijd en vermindering in afhankelijkheid van software developers en andere specialisten. Dit vertaalt zich in het omscholingstraject naar een ander eindproject voor low-code deelnemers. Verder zijn de trajecten vrijwel identiek.  

Na afloop van het traject 
En dan ben je klaar met het traject Software Engineer. Gefeliciteerd! Meer software engineers om de vraag op te kunnen vullen en dus ook veel baankansen die voor het grijpen liggen. Met het behaalde certificaat kun je aankloppen bij veel bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe IT’ers. Je komt dan in een functie waarbij je nieuwe applicaties helpt te ontwikkelen en testen of juist oude applicaties onderhoudt.  Je kan ook blijven werken bij het bedrijf waarmee je bent gematcht tijdens het Make IT Work omscholingstraject. Dit zijn bedrijven zoals IBM, VGZ, MySolution, de Koninklijke Landmacht of BleuDesk.  

Enthousiast geworden van een omscholing naar software engineer?  https://it-omscholing.nl/kandidaat/het-traject/  

Als bedrijf kun je helpen om via Make IT Work enthousiaste IT-medewerkers op te leiden voor de organisatie. Je ondersteunt potentiële medewerkers die allemaal hoogopgeleid zijn en investeert in een duurzame relatie met deze mogelijke nieuwe collega’s.  

Mee willen werken aan een toekomst met nieuwe IT medewerkers? https://it-omscholing.nl/werkgever/deelnemen/  

IT-Ontwikkelingen van nu: Cybersecurity 

In een steeds meer gedigitaliseerde wereld, zijn goede IT-werknemers onmisbaar. De branche breidt zich snel uit en de vraag naar goede werknemers en betere of efficiëntere technologieën blijft groeien. Innovatie is daarbij dan ook essentieel. 
Maar waar houdt de IT-sector zich nu mee bezig? In welke ontwikkelingen wordt geïnvesteerd? In dit artikel bespreken we de ontwikkelingen van nu in de wereld van cybersecurity. 

Phishing, datalekken en malware zijn allemaal vormen van cybercriminaliteit die steeds vaker voorkomen. Zo hebben in 2023 onder andere KLM en de NS te maken gehad met een datalek. Cybersecurity blijft daarom een hoge prioriteit voor bedrijven. Het optimaliseren van de IT-omgeving wordt dus nóg belangrijker.  

Wat is cybersecurity eigenlijk? 

Volgens het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) kan cybersecurity worden omschreven als ‘alle beveiligingsmaatregelen die men neemt om schade te voorkomen door een storing, uitval of misbruik van een informatiesysteem of computer’. Om deze ‘schade te voorkomen’ is het belangrijk om alle vormen van digitale dreigingen goed in het vizier te hebben. De digitale dreiging voor Nederland is groot blijkt uit onderzoek van het CSBN (Cybersecuritybeeld Nederland) en dus is het voor bedrijven en de nationale veiligheid belangrijk te innoveren op dit gebied. 

AI en cybersecurity 

In de cybersecurityinnovatie wordt daarom onder andere gekeken naar AI (Artificial Intelligence). Op de 2023 ENISA AI Cybersecurity Conference werd er al veel aandacht besteed aan de inzet van AI. Er wordt onder meer onderzoek gedaan naar de wijze waarop machine learning (ML) gebruikt kan worden voor het detecteren van cyberbedreigingen, hoe AI ingezet kan worden voor malwaredetectie en er samengewerkt kan worden met AI-gedreven platformen om cybersecurity te verbeteren.  

Ook wordt er onderzocht hoe ML-algoritmes gebruikt kunnen worden om gebruikersgedrag te analyseren. Deze technologie, Behavioral Biometrics genaamd, kan interactie met een apparaat analyseren, zoals typesnelheid, navigatie en computermuisgebruik. Zo kan het algoritme verdachte patronen herkennen en doorgeven om zo bijvoorbeeld hackers te markeren en security-incidenten te voorkomen.  

Wat kun je zelf doen? 

Vergeet echter niet dat incidenten ook kunnen plaatsvinden door menselijke fouten en af en toe door onoplettendheid. Dus blijf scherp en wees je bewust van de mogelijkheid op phishing, zodat ook de incidenten door menselijke fouten zo laag mogelijk houden worden. 

Voor bedrijven is het belangrijk te blijven onderzoeken waar de kwetsbaarheden van het bedrijf zitten en waar cyberbedreigingen en zich voor te bereiden op deze mogelijk cybercrime (voor meer informatie hierover, klik hier). Ook is het belangrijk software regelmatig te updaten, zodat de beveiliging zo goed mogelijk werkt. Daarnaast kan een bedrijf per medewerker bepalen tot welke systemen en data deze persoon toegang heeft, om de kans op onbedoelde verspreiding van en onnodige toegang tot (kwetsbare) data te verkleinen. Als individu helpt het daarnaast ook om sterke wachtwoorden te gebruiken en persoonlijke gegevens goed af te schermen.  

Omscholing tot cybersecurity pecialist 
Het omscholingstraject Cybersecurity is een van de programma’s die Make IT Work aanbiedt. Ervaren docenten van de Hogeschool van Amsterdam én externe experts leren je daarbij alles over thema’s als Cloud & Security, Malware Analysis en de ethische vraagstukken waarmee een cybersecurityspecialist mee te maken krijgt. Ben of ken je iemand voor wie deze omscholing interessant is? Neem dan eens een kijkje op de website. 

De Waarde van Omscholing 

De laatste paar jaar zijn bij- en omscholing steeds actueler en relevanter geworden. Door de coronapandemie kwamen veel mensen zonder werk te zitten en waren er in verschillende sectoren grote tekorten. Omscholing leek een oplossing. Maar wat is omscholen precies? Wat kan het betekenen voor het individu? En wat is de waarde van omscholing voor de maatschappij? 

 

Wat is omscholing? 

Omscholing is het leren van een ander beroep of vak. Omscholen hoeft echter niet altijd te betekenen dat je iets compleet anders gaat doen. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen van een hobby je beroep te maken. In dat geval heb je al veel vakinhoudelijke kennis, dus is zo’n omscholing minder radicaal.  

Naast omscholing, bestaat er ook bijscholing en nascholing. Bijscholing kun je inzetten om ontbrekende kennis over je vakgebied alsnog aan te leren. Hierbij leer je dus niet iets van een ander vakgebied, maar doe je kennis en vaardigheden op die van pas komen bij je huidige beroep. Nascholing wordt ingezet om kennis over je huidige vakgebied up-to-date te houden. 

Waarom omscholen? 

Er zijn veel redenen voor iemand om zich te laten omscholen. Waar mensen vroeger loyaal bleven en heel lang bij hetzelfde bedrijf bleven werken, is het nu veel meer geaccepteerd om een nieuwe uitdaging op te zoeken.  

Veelvoorkomende redenen voor omscholing zijn: 

  • Meer uitdaging zoeken en uitgekeken zijn op je werk 
  • Een te zware werkdruk ervaren en iets willen doen wat minder energie kost.  
  • Fysiek te zwaar werk doen, wat te veel inspanning vergt om nog jaren vol te houden. Iemand kan dan van een lichamelijk zware baan naar bijvoorbeeld een kantoorbaan omgeschoold worden.  
  • Van je hobby je werk willen maken en daarom laten omscholen.  
  • Door ontslag en meer kans op een baan in een andere sector 

Wat levert het iemand op? 

Er zijn genoeg redenen om je te laten omscholen. Zo kan omscholing naar een kansrijk beroep zorgen voor baangarantie. Ook houdt het je fris en zorgt het ervoor dat je nieuwe dingen gaat leren. Op deze manier kan omscholing weer nieuwe energie geven en nieuwe uitdagingen op je pad brengen.  

Omscholing naar de IT-sector, zoals bij de programma’s van Make IT Work, geeft je daarnaast toegang tot een branche waar veel werkgelegenheid is. De vraag naar IT’ers blijft groeien en dus geeft deze sector veel werkzekerheid.  

Wanneer je kiest voor omscholing om nóg actiever bezig te zijn met een van je passies, levert dit je waarschijnlijk extra werkplezier op. Je wordt er blij van en haalt er veel voldoening uit, omdat het aansluit bij iets waarvoor je intrinsiek gemotiveerd bent.  

De fijnste combinatie is omscholen naar iets waar je plezier uit haalt als waar je zekerheid hebt dat je er straks werk in kunt vinden.  

Waarde van omscholing voor de maatschappij 

Zowel voor het individu is het belangrijk dat iemand zich blijft ontwikkelen, als voor de arbeidsmarkt. Om goed inzetbaar te zijn voor die arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. De arbeidsmarkt verandert continu; waar er vroeger weinig vraag was naar software engineers, is daar nu een tekort aan. Door omscholing kunnen nieuwe werknemers ingezet worden op plekken waar tekorten zijn, zo kunnen meer mensen aan een baan komen en daalt de werkloosheid. 

Het is echter wel belangrijk mensen bewust te maken dat omscholing een optie is, zeker in de sectoren waar automatisering op de loer ligt. Door middel van campagnes, geld en tijd, en een effectief beleid zouden ook deze mensen succesvol kunnen omscholen. Dit levert ook weer economische groei op. 

Omscholing (en bijscholing) helpt leven lang te ontwikkelen. 

Alumni aan het woord

Inmiddels kent Make IT Work meer dan 1200 alumni, die bijna allemaal nog werkzaam zijn in de IT-sector. In deze rubriek gaan we in gesprek met enkelen van hen om ze te vragen hoe ze terugkijken op hun omscholingstraject.  

Om af te trappen een dubbelinterview met Brenda Godoy (BG), werkzaam als software developer bij de Kamer van Koophandel en Soheil Hasani (SH), die is gestart als .Net-developer bij Nextens. Als alumni software engineering doen ze hun verhaal.  

 

Wat deden jullie voordat jullie de stap zetten naar de IT-sector? 

BG: Ik heb chemische technologie gestudeerd en ben vier jaar geleden naar Nederland gekomen. Het was moeilijk om een baan te vinden in de chemische sector, onder andere door stroperige sollicitatieprocessen. Ik heb daarom toen tijdelijk bij de Media Markt gewerkt, waar ik via mijn baas in contact kwam met Ronald Kleijn (destijds coördinator van Make IT Work). In de tussentijd nam ik deel aan een Arduinoworkshop in Eindhoven; toen ben ik gestart met coderen en kon ik niet meer stoppen. Deze workshop en het feit dat er veel vraag is naar IT-professionals hebben eraan bijgedragen dat ik me daarna heb ingeschreven voor Make IT Work. 

SH: Na een bachelor in electrotechniek gedaan te hebben, had ik de mogelijkheid een master te gaan volgen. Electrotechniek had echter niet mijn volledige interesse en ik wilde iets met IT gaan doen. Aan de cursus Web Design die ik al had gevolgd, heb ik veel plezier beleefd en daar wilde ik dan ook mijn werk van gaan maken; ik vond dat namelijk heel leuk om te doen. 
Via een vriend kwam ik in contact met Make IT Work. Omdat ik op zoek was naar een soort traineeship om mijn skills en vertrouwen te vergroten, was dit een perfecte match. In eerste instantie zag ik mezelf als iemand die met frontend bezig wilde zijn, maar bij Make IT Work heb ik ook backend programmeren geleerd en ben ik dat ook heel leuk gaan vinden. 

Wat heeft het programma voor jullie betekend? 

SH: Door het programma ontwikkel je de skills die door de arbeidsmarkt gevraagd worden. Je moet continu bijblijven met de nieuwste ontwikkelingen en de kennishiaten die ik had werden door Make IT Work opgevuld. Daarnaast gaf het programma me steun: veel bedrijven zoeken meestal naar medewerkers die al een aantal jaren ervaring hebben, maar in dit geval weten ze dat ze nog moeten investeren. Daar staat tegenover dat ze er kwaliteit voor terugkrijgen, omdat we als studenten aan bepaalde eisen moeten voldoen. Het traject heeft me meer vertrouwen gegeven, in mezelf én mijn skills.  

BG: We leven in een dynamische wereld en het is erg gaaf dat je je door Make IT Work daaraan kunt aanpassen. Toen ik 18 jaar was, koos ik voor chemie, maar dat sluit niet meer aan bij wat ik tien jaar later leuk vind. Door het programma leer je veel verschillende dingen, bijvoorbeeld over databases, modelleren en Java. Daarnaast ontwikkel je je soft skills zoals agile werken en samenwerken in teams. Met deze skills kun je direct aan de slag als software engineer en ook tijdens het werk leer je constant nieuwe skills. Het heeft mijn leven 180 graden gedraaid en er ook voor gezorgd dat ik als meer introvert persoon extraverter ben geworden.  

Raden jullie het programma aan?

SH: Ik zou willen dat nog meer mensen kennismaken met Make IT Work. Voor veel mensen zou dit van betekenis kunnen zijn. Je moet er wel zelf veel energie insteken en bijvoorbeeld genoeg zelfstudietijd inplannen, maar het is het absoluut waard. Aan het eind van de vijf maanden studietijd was ik enorm trots op mezelf en ging ik met meer zelfvertrouwen bij Nextens aan de slag.

BG: Je verliest niks door het te proberen. Voordat je met het programma start, kom je in contact met het bedrijf waar je na de vijf opleidingsmaanden gaat werken. Je wordt daarbij beoordeeld op je leergierigheid en leerbereidheid en niet op of je de benodigde skills al bezit. Ik heb er ook vrienden gemaakt en heb nog steeds contact met sommigen van de groep. Wanneer je als volwassene op zoek bent naar een baan in een nieuwe sector, is dit programma geweldig. 

MAKE IT WORK AANWEZIG BIJ CYBERSECURITY STRATEGIEDAG VAN OCW

Op 28 juni jl. gaf Baukje Siebrecht, accountmanager digitalisering binnen het programmateam leven lang ontwikkelen van de Hogeschool van Amsterdam, een workshop over omscholing tot cybersecurityprofessional. Tijdens deze dag werd verder gesproken over de cybersecuritystrategie voor de komende jaren (tot 2028).

De toegenomen aandacht voor cyber security is niet zonder reden. Afgelopen maand publiceerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het Cybersecuritybeeld van Nederland in 2023, waarin inzicht wordt gegeven in digitale dreigingen, weerbaarheid en risico’s. Hierin wordt benadrukt dat de veiligheid van digitale processen ‘onlosmakelijk verbonden’ is met de nationale veiligheid én benoemd dat de digitale dreiging landelijk onverminderd groot blijft. Voldoende redenen dus voor Baukje om de mogelijkheden die het omscholingstraject Cyber Security van Make IT Work biedt toe te lichten.

Tijdens de workshop beschreef ze het programma: in de eerste vijf maanden worden vakken behandeld zoals cryptografie, cyber threat intelligence en internet of things. Vervolgens gaan deelnemers een halfjaar betaald bij een werkgever aan de slag, om deze kennis direct te kunnen toepassen. Een win-winsituatie voor werkgever én iemand die toe is aan een nieuwe carrièrestap.

Om deelnemers goed mee te kunnen nemen in de praktijk, worden er in het traject ook gastdocenten ingezet: zij staan met hun voeten in de klei en geven een kijkje in de keuken van een cybersecurityspecialist. Hybride docenten, die docentschap en een baan binnen het bedrijfsleven combineren, zijn daarbij onmisbaar. Baukje riep de aanwezigen dan ook op dit te stimuleren en bood ondersteuning aan: ” We helpen praktijkexperts graag om hun kennis en expertise over te dragen aan de nieuwe generatie cybersecurityspecialisten. ”

Meer informatie over ons opleidingsaanbod kun je vinden op onze website bij programma’s. 

Wordt DICTU jouw nieuwe werkgever?

Denk jij na over een carriereswitch naar de IT? Make IT Work biedt jou de mogelijkheid om je in 11 maanden tijd volledig om te scholen tot software engineer.

DICTU is een van de deelnemende werkgevers voor de omscholingsrichting Software Engineering. DICTU is een van de grootste ICT-organisaties binnen de Rijksoverheid. Zij werken aan slimme ICT oplossingen voor de ministeries van economische zaken en Klimaat en Landbouw, Visserij en Voedselkwaliteit. Deze werkgever heeft meerdere plekken te vergeven aan talentvolle omscholers in de Randstad en Noord-Nederland. 

Fulltime omscholing

Make IT Work is een uniek omscholingstraject voor mensen die graag de overstap willen maken naar de IT. Je doorloopt als cursist 5 maanden fulltime omscholing waarin je de kneepjes van het vak leert. Aansluitend ga je als cursist voor minimaal 6 maanden aan de slag bij DICTU.

Baangarantie

Kenmerkend aan Make IT Work is de unieke werving- en selectieprocedure, de baangarantie voor de deelnemers, een hoog slagingspercentage en de duurzame relatie die ontstaat tussen deelnemer en werkgever. DICTU biedt na de 5 maanden omscholing een onboarding programma en baangarantie aan de cursisten. 

Startmomenten

Op 4 september 2023 starten de Hogeschool van Amsterdam en de IT Academy Noord Nederland met de omscholing Software Engineering. DICTU biedt werkplekken aan in Assen, Zwolle en Den Haag.

Benieuwd of omscholen via Make IT Work en werken bij DICTU iets voor jou is? Meld je aan voor een van de informatiesessies!

HvA laat scholieren op Girls Day kennismaken met kunstmatige intelligentie

Het percentage vrouwen in techniek en ICT blijft in Nederland sterk achter. Daarom openen technische en ICT-opleidingen en bedrijven hun deuren voor tienermeiden op Girls Day, donderdag 30 maart. De Hogeschool van Amsterdam doet hieraan mee en verwelkomt op Girls Day zo’n 70 meisjes uit 1 en 2 havo/vwo in het Jakoba Mulderhuis (Amsterdam) en bij Make IT Work in Hilversum. De scholieren leren onder andere programmeren, maken kennis met A.I. en leren in een vliegsimulator hoe de cockpit werkt.

Het aantal vrouwen in technische en ICT-studies en beroepen blijft in Nederland sterk achter. Zo blijft het percentage vrouwen in ICT-gerelateerde beroepen steken op zo’n 16 procent; we zijn daarmee hekkensluiter van Europa In een poging om die hardnekkige trend te doorbreken, openen techniek- en IT-bedrijven en opleidingen door heel Nederland op Girls Day hun deuren voor meiden tussen de 10 en 15 jaar. De themadag is een landelijk initiatief vanuit expertisecentrum VHTO; in de stad Amsterdam doet de Hogeschool van Amsterdam hieraan mee.

Vrouwelijke gamecharacters
Op de Amstelcampus krijgen 40 meisjes uit 1 en 2 havo en vwo eerst een minicollege over vrouwelijke rolmodellen in games, door VR-onderzoeker Mirjam Vosmeer. Vosmeer ontwikkelde ook een VR-ervaring over de eerste vrouwelijke piloot die de oceaan overstak.

Gezichtsherkenning en toren bouwen
Daarnaast gaan de meiden samen een toren bouwen onder begeleiding van een docent Built Environment (met constructie-bouwstenen). Verderop maken de scholieren kennis met kunstmatige intelligentie, onder begeleiding van studentes van de master Applied A.I. De meiden voeren hier een experiment uit met gezichtsherkenning, en gaan een digitale kat programmeren.

Vliegsimulator en gifbooth
Verderop krijgen de meisjes in een vliegsimulator een indruk van hoe een cockpit eruitziet en werkt. Ook op het programma: een workshop over het nieuwe vakgebied biodesign, dat sterk in opmars is. Steeds meer ontwerpers werken met natuurlijke materialen als schimmels en bacteriën; dat vraagt een combinatie van (micro)biologie, ontwerpen en techniek. Als luchtige afsluiter is er een fotohokje waarmee de meiden zelf gifjes kunnen maken, een activiteit van studieverening Fem IT (opgericht door vrouwelijke ICT-studenten).

Ook programma in Hilversum
Daarnaast doet de HvA mee vanuit Make IT Work in Hilversum. Karin van Hunnik, wethouder Onderwijs van de gemeente Hilversum, opent de dag en is bij het eerste deel van het programma aanwezig. 30 meiden van de middelbare school Laar & Berg hier zelf leren programmeren met microbit, waarmee ze onder meer een stappenteller maken. Vervolgens volgt een bezoek aan samenwerkingspartner RTL, waar de scholieren achter de schermen mogen kijken bij de technologieredacties van onder meer Buienradar en RTL Nieuws.


VHTO-rapport over genderstereotypen in LOB (info mag pas 30 maart bekend worden)
Al langer is bekend dat kinderen in Nederland nog steeds denken in mannen versus vrouwenberoepen. Om kinderen gelijke arbeidsmarktkansen te geven, is het doorbreken van deze opvattingen noodzakelijk. Dit constateert VHTO in een rapport dat eveneens op 30 maart, Girls Day, wordt aangeboden aan minister Dijkgraaf.

In het rapport doet VHTO aanbevelingen om middelbare scholieren verder te laten kijken dan mannen- en vrouwenberoepen, met name via Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB). Momenteel worden rolpatronen in LOB onvoldoende doorbroken, en soms zelfs in de hand gewerkt, zo constateert VHTO.

Ook bij docenten en decanen spelen aannames een rol. VHTO legde in een onderzoek onderwijsprofessionals een fictieve leerling voor, die twijfelt over een technisch profiel. Deze leerling heette soms Anouk en soms Thomas. Met hetzelfde cijfer kreeg Thomas kreeg bijna twee keer zo vaak een positief advies voor een technische keuze.

HAN | Eerste lichting Make IT Work geslaagd

In slechts 11 maanden tijd jezelf volledig omscholen tot software engineer. Een carrièreswitch die de eerste lichting deelnemers aan Make IT Work met succes heeft gemaakt. Vol trots namen zij op maandag 16 mei hun certificaat in ontvangst

Dat deden ze in het bijzijn van familie, vrienden, docenten en de werkgevers die meedoen aan dit omscholingstraject. Waardering voor hun prestatie was er ook vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Staatssecretaris Van Huffelen feliciteerde de geslaagden in een speciale videoboodschap.

Fulltime opleiding

Make IT Work is er voor hoogopgeleide mensen met of zonder werk, die graag de overstap willen maken naar de ICT-sector. De 9 deelnemers begonnen vorig jaar met een fulltime opleiding van 5 maanden waarin zij leerden software te ontwerpen en te programmeren. Aansluitend gingen zij 6 maanden aan de slag bij een van de betrokken werkgevers. Bij dit traject waren dat Avisi, Ovotrack, Welisa, Perplex en Colijn & Van Tricht.

Astrid Hoge, directeur van de Academie IT en Mediadesign, heette iedereen welkom bij de feestelijke certificaat-uitreiking. De geslaagde deelnemers werden individueel toegesproken door hun docenten en coaches, waarna zij hun certificaat overhandigd kregen. Alexandra van Huffelen, staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering, verwelkomde de deelnemers in de IT-sector met een videoboodschap. “We hebben een sector nodig die werkt aan digitalisering die mensen dient. We kunnen jullie kennis, ervaring en kunde heel goed gebruiken. Ik wens jullie een prachtige loopbaan in de IT toe”, zei ze.

Baangarantie

In onze regio is de vraag naar IT-specialisten op hbo-niveau groot. De HAN komt met Make IT Work tegemoet aan deze vraag. Ervaren docenten en coaches van de Academie IT en Mediadesign verzorgen de opleiding en begeleiding van Make IT Work. Kenmerkend voor dit traject is de unieke werving- en selectieprocedure, de baangarantie voor de deelnemers, een hoog slagingspercentage en de duurzame relatie die ontstaat tussen deelnemer en werkgever.

Make IT Work past bij de doelstelling van de HAN om mensen in staat te stellen zich een leven lang te kunnen ontwikkelen.

Nieuw startmoment in september

Op 5 september 2022 start bij de HAN weer een nieuwe groep kandidaten met de omscholing tot software engineer. Belangstellenden kunnen zich nog tot 31 mei aanmelden voor deelname.

In het nieuws: 

Item in de nieuwsuitzending: https://www.gld.nl/tv/programma/gld-nieuws/31 (item start bij 03:25)

Artikel over één van de kandidaten: https://www.gld.nl/nieuws/7674284/je-binnen-vijf-maanden-laten-omscholen-niki-doet-het

Algemeen artikel omscholing: https://www.gld.nl/nieuws/7671012/carriereswitch-maken-er-zijn-meer-mogelijkheden-dan-ooit

Computable: https://www.computable.nl/artikel/nieuws/digital-transformation/7354501/250449/eerste-9-omscholers-ronden-make-it-work-van-han-af.html

 

Hogescholen en UWV Werkbedrijf pakken gezamenlijk tekorten in kraptesectoren aan

De hogescholen en UWV Werkbedrijf slaan de handen ineen voor de aanpak van de personeelstekorten in de IT. Via het Make IT Work traject kunnen werkzoekenden een omscholingstraject van 11 maanden volgen waarbij ze vanaf de zesde maand aan de slag gaan bij een werkgever.  Zij kunnen dit doen zonder dat zij voor hun omscholing hoeven te betalen of hun uitkering verliezen. “Werkgevers in de IT-sector waar grote personeelstekorten zijn kunnen door deze samenwerking snel aan goed opgeleide en gemotiveerde collega’s komen. Mensen die het roer om willen gooien krijgen hiervoor ook de daadwerkelijk de kans”, zegt Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen. “We hopen in de toekomst ook in andere omscholingstrajecten op deze wijze samen te werken met het UWV.”

Het is voor het eerst dat de hogescholen en het UWV Werkbedrijf op deze manier gaan samenwerken. Voorheen moesten werkzoekenden die aan het traject wilden deelnemen een eigen bijdrage leveren, waardoor het voor UWV Werkbedrijf moeilijk was om mensen te werven. Nu is de eigen bijdrage voor kandidaten met een uitkeringssituatie komen te vervallen.

Mooie kansen

“Het omscholingstraject is een antwoord op de enorme behoefte aan goed opgeleid IT-personeel”, zegt Tof Thissen, algemeen directeur van het UWV Werkbedrijf. “We willen flink gas gaan geven op de samenwerking”, benadrukt hij. “Iedere maand is er voor kandidaten een digitale voorlichtingsbijeenkomst, waarin zij worden meegenomen in de wereld van IT, omscholing en het traject waarvoor ze kunnen solliciteren. We zien hele mooie kansen voor werkzoekenden”.

Baangarantie

Make IT Work is een IT-omscholingstraject met baangarantie. Werkzoekenden of baanveranderaars met een HBO of WO-diploma kunnen binnen vijf maanden aan de slag bij een nieuwe werkgever. Werkgever en werknemer zijn voorafgaand zorgvuldig gematcht, waardoor kandidaten op een soepele manier beginnen aan hun nieuwe uitdaging. Het traject is voor de switcher zeer prettig; je start pas met je omscholing als je de match hebt met je toekomstige werkgever. Deze werkgever betaalt ook je scholingskosten.

Ronald Kleijn, projectleider bij de Hogeschool van Amsterdam en initiator van Make IT Work verteld: “Inmiddels hebben we via Make IT Work al bijna 1000 mensen omgeschoold. We kijken erg uit naar de samenwerking met UWV, op deze manier kunnen we nog meer mensen omscholen naar een carrière in de IT”.

FastSwitch

Hogescholen die Make IT Work uitvoeren zijn de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Rotterdam, De Haagse Hogeschool, Hanzehogeschool (via IT Academy Noord-Nederland), Fontys Hogeschool ICT en HAN University of Applied Sciences. Het project is onderdeel van een initiatief genaamd FastSwitch. Via dat flexibele hbo-omscholingsprogramma kunnen mensen in korte tijd snel worden omgeschoold naar kansrijke sectoren als het onderwijs, zorg, techniek en IT.

Nieuwe omscholing ‘Applied Artificial Intelligence’

Om het tekort aan IT-kennis tegen te gaan, start Hogeschool Rotterdam in september met een nieuwe omscholing: Applied Artificial Intelligence. “We willen Rotterdam van meer IT-talenten voorzien.”

Artificial Intelligence (AI) is overal. Of het nu gaat om de technische sector, het economisch domein of de zorgsector; AI speelt overal een rol en die rol zal de komende jaren alleen maar groter worden. Dus groeit ook de vraag naar vakmensen op dit gebied. Om daarin te voorzien heeft Hogeschool Rotterdam AI hoog op de agenda gezet.

De nieuwe opleiding Applied Artificial Intelligence is dan ook een vanzelfsprekend voortvloeisel uit de deelname van de hogeschool aan Make IT Work, een praktijkgericht omscholingstraject van elf maanden voor IT-functies als software engineer, AI developer, data-analist, consultant software engineer. Hogeschool van Amsterdam startte in 2015 met dit traject voor zij-instromers en inmiddels zijn ook Fontys Hogeschool ICT, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en IT Academy Noord-Nederland aangesloten.

Een leven lang ontwikkelen

En vanaf komend studiejaar dus ook Hogeschool Rotterdam. “Het is van maatschappelijk belang dat we hieraan meedoen”, zegt Gwen Maas, namens de hogeschool projectleider van Make IT Work. “Er zijn simpelweg te weinig IT’ers. Door aan te halen bij Make IT Work willen we Rotterdam van meer IT-talenten voorzien. Bovendien vinden we bij de hogeschool ‘een Leven Lang Ontwikkelen’ erg belangrijk. Daarom is het goed dat deze opleiding er is voor net afgestudeerden die een aanvullende masterclass willen volgen of voor werkenden of werkzoekenden, die een andere kant op willen gaan.”

Een van de grote voordelen van de elf maanden durende opleiding is de baangarantie. Deelnemers worden voor aanvang van het traject gekoppeld aan een van de aangesloten bedrijven. Na vijf maanden praktijkgericht studeren, treedt de deelnemer voor (tenminste) zes maanden in dienst van het bedrijf.

Meer dan een trucje

De eerste vijf maanden zijn pittig, zegt Gwen. “We gaan vijf dagen per week van 9 tot 17 uur aan de slag. Dat is heel intens en intensief, maar ook heel tof. We hebben een heel mooi onderwijsprogramma opgezet. Het is heel belangrijk om veel meer te kunnen dan een AI-trucje. We willen dat de deelnemers echt begrijpen wat ze doen op dit gebied. Als wij alleen maar trucjes uitvoeren zonder dat we écht kennis van zaken hebben, worden landen als Amerika, Rusland en China alsmaar machtiger. We moeten ervoor zorgen dat we AI-kennis ook binnen Europa hebben en houden. Alleen dan is onze IT-kennis duurzaam. Het mooie is dat je hiermee na de opleiding in alle mogelijke sectoren terechtkunt.”

Volgens de projectleider van de Rotterdamse tak van Make IT Work is de opleiding ook geschikt voor mensen die nog nooit geprogrammeerd hebben. “Als je programmeren leuk vindt, kun je dat echt leren. Daar hoef je niet bang voor te zijn. Voor sommige mensen is het spannend, omdat ze nog nooit iets met techniek hebben gedaan, maar dat hoeft echt geen drempel te zijn.”

Kosten

Dat geldt ook voor het feit dat Applied Artificial Intelligence een particuliere opleiding is. De bijdrage van de werkgever is 6500 euro en van de deelnemer zelf 1000 euro. Gwen: “Er zijn echter verschillende vormen van subsidie mogelijk, dus laat je ook hierdoor niet weerhouden om jezelf op te geven voor deze toekomstbestendige opleiding.”

Meer informatie

Wil je meer weten over de nieuwe opleiding Applied Artificial Intelligence? Lees hier meer informatie over deze nieuwe omscholingsrichting. Heb je daarna nog vragen? Mail dan naar makeitwork@hr.nl.